Homepage   Scopuri de evaluare   Consiliere şi orientare în carieră

Consiliere şi orientare în carieră

Cariera (= succesiunea de roluri profesionale de-a lungul vieții) are o influență fundamentală asupra modului în care ne trăim viața. Ea ne completează identitatea, ne conferă un anume status social, un anumit stil de viață. Suntem apreciați de ceilalți și ne apreciem pe noi înșine și în funcție de performanțele noastre profesionale. Împlinirea profesională este esențială pentru împlinirea noastră ca oameni. Dimpotrivă, eșecul în carieră se asociază cu emoții negative, abuz de substanțe, depresie, relații personale deteriorate.

În acest context, consilierea și orientarea în carieră sunt de o importanță vitală. Aceste procese vizează asistarea persoanelor, indiferent de vârstă și de momentul vieții active, pentru a lua cele mai bune decizii cu privire la propria carieră. Cu alte cuvinte, consilierea în carieră se adresează deopotrivă elevilor, care fac primele alegeri legate de viitorul lor profesional, și persoanelor adulte, care doresc să își dezvolte cariera sau să se orienteze spre o nouă profesie.

Identificarea și înțelegerea caracteristicilor personale relevante pentru orientarea în carieră (cunoașterea intereselor, abilităților, valorilor și conturarea profilului vocațional) – reprezintă primul pas și componenta de bază într-un proces de informare și consiliere în carieră. Celelalte componente sunt:
– Explorarea educațională și ocupațională – colectarea informațiilor despre oportunitățile educaționale și ocupaționale;
– Decizia de carieră – alegerea unei opțiuni din mulțimea variantelor disponibile la un moment dat; și
– Promovarea personală – sistematizarea și prezentarea informațiilor despre abilitățile, interesele și experiențele educaționale și profesionale proprii, în vederea atingerii scopurilor de carieră.

Serviciile noastre vă oferă posibilitatea de a realiza acest proces de autocunoaștere în mod ghidat și folosind metode de evaluare riguroase și relevante atât științific, cât și pragmatic. Profilul rezultat în urma evaluării va fi comparat cu cele 1.150 de profile ocupaționale și astfel, veți fi ghidat(ă) către anumite domenii de carieră potrivite abilităților și intereselor descoperite.