Homepage   Uncategorized   Care sunt cele mai frecvente problemele de sănătate mintală și ce soluții există?

Care sunt cele mai frecvente problemele de sănătate mintală și ce soluții există?

În ultimii ani s-au realizat numeroase studii care ne oferă o perspectivă complexă asupra prevalenței problemelor de sănătate mintală la nivel mondial și, în plus, ne pun la dispoziție informații despre eficiența noilor modalități de tratament.

Câți oameni din 10 credeți că au o problemă de natură psihologică?
Aproximativ 4, vă răspundem noi, având la bază datele valabile pentru Europa, care indică o prevalență de 38% a acestor probleme (Wittchen et al., 2011), cele mai frecvente fiind anxietatea și depresia, iar acestea sunt adesea comorbide (adică apar împreună). Ne vom opri la ele și le vom analiza

Teamă versus îngrijorare, tristețe versus depresie
Cu siguranță ați simțit în diferite momente stări de teamă, îngrijorare sau tristețe, și probabil că nu v-au fost pe plac. Totuși, ele sunt niște emoții firești și chiar utile; ele ne transmit mesaje, ne ajută să detectăm pericole, ne ajută să reacționăm corect la evenimentele de viață cu care ne confruntăm. Așadar, deși sunt resimțite ca emoții neplăcute, nu este de dorit să le înlăturăm.
Totodată, îngrijorarea seamănă cu anxietatea, iar tristețea seamănă cu depresia. Ar fi bine să nu picăm în capcana de a crede că o stare de tristețe înseamnă depresie, sau că o stare de teamă sau îngrijorare înseamnă anxietate. Sunt numeroase diferențe între emoțiile firești și problemele de natură psihologică. Enumerăm aici câteva aspecte la nivelul cărora se pot analiza diferențele: impactul emoțiilor asupra stării de bine, intensitatea și durata lor, repertoriul comportamental asociat emoției, gândurile pe care le avem când trecem printr-o situație problematică.
Uneori poate fi greu să distingem singuri unde ne situăm pe continuumul sănătate-boală, iar atunci se evidențiază utilitatea specialistilor în sănătate mentală, care pot evalua problema cu care ne confruntăm și pot propune soluții adecvate nevoilor și stilului propriu de viață.

Opțiuni de evaluare și tratament
Ca orice problemă de sănătate, cu cât este evaluată și diagnosticată mai aproape de debut, cu atât se tratează mai repede și afectează mai puțin viața persoanei respective. Pentru evaluare și tratament, puteți accesa varianta clasică – mergeți la un cabinet psihologic, sau varianta online – completați de acasă o serie de teste online, primiți un raport psihologic în format electronic și, dacă este cazul, puteți accesa o intervenție online adecvată pentru problema dvs., optând (dacă doriți) pentru asistență psihoterapeutică prin Skype/e-mail.
Dacă vă întrebați cât de eficiente sunt serviciile psihologice online, studiile clinice controlate realizate pentru a testa comparativ cele două modalități de livrare a serviciilor psihologice confirmă eficiența ambelor variante, atât online, cât și față în față. Astfel, puteți alege varianta care vi se potrivește mai mult, fără a fi nevoie să faceți rabat de la calitatea serviciilor primite: fie mergeți la un cabinet psihologic acreditat, fie optați pentru evaluare și intervenție psihoterapeutică online realizată de psihologi acreditați.

Pentru terapia depresiei recomandăm: DEPRETER

Clinica online DEPRETER oferă pacienților acces de pretutindeni la servicii de diagnostic, tratament psihologic și ședințe de psihoterapie online. Clinica a fost dezvoltată de Centrul de Psihoterapie Cognitrom și este deservită de peste 200 de psihoterapeuți licențiați.